Při současné záplavě kuchařek na knihkupeckých pultech nás už ani nenapadne, jak dramatickou historii za sebou mohou mít a že bývaly doby, kdy se na ně „stály fronty jako za války na maso“. V prostředí centrálně řízeného knižního trhu poválečného Československa získaly soubory receptů zcela zvláštní status: přivlastnili si je odborníci na výživu a usilovali jejich prostřednictvím proměnit stravovací návyky socialistických pracujících v masovém měřítku. Z kuchařek se stal během padesátých let typ odborné lékařské literatury a exemplární doklad úspěšné osvětově-propagační brožury. Jejich obsah, struktura i polygrafické provedení byly zcela podřízeny roli, kterou měly v nově budované společnosti sehrát. Trvalo další tři desetiletí, než se postupně z této role vyvázaly. Jak celá žánrová transformace probíhala? Kdo byli autoři a čtenáři socialistických kuchařek? Jaké strategie vyvíjeli nakladatelé ve snaze naplňovat či bořit žánrové konvence? A proč se typickým obrazovým doprovodem receptů nestala fotografie, ale humoristická karikaturní kresba? Tyto a mnohé další otázky se snaží autorka ve svém příspěvku k dějinám moderní knihy zodpovědět.
| ISBN: | 978-80-200-3526-4 |
| EAN: | 9788020035264 |
| Doporučená cena: | 555 Kč |
| Počet stran |
340 stran |
| Datum vydání |
2024 |
| Pořadí vydání |
neurčeno |
| Vazba |
kniha, vázaná vazba |
| Jazyk |
český |
| Autor: |
Lenka Pořízková |
| Nakladatelství |
Středisko společných činností AV ČR, v.v.i. - nakl. Academia |
| Tématická skupina |
2 - Společenské vědy; osvěta |