Předložená habilitační práce se zabývá možnostmi a potenciálním využitím vedlejších jatečných produktů z drůbeže a sladkovodních ryb. Velká většina těchto produktů je perspektivním zdrojem bílkovin, tuků a dalších složek, které mají široké možnosti využití. Cirkulární ekonomika ve zpracování těchto doposud málo využívaných živočišných produktů je velmi potřebná a hovoří do budoucna pro odpovědné zpracování a využití co největšího množství živin, které se zde nacházejí. Habilitační práce aktivně řeší tyto do budoucna nezbytné a odpovědné kroky pro udržitelnost výroby potravin, ekonomiku, využití maximálního množství živin s ohledem k šetrnému vlivu zpracovatelské technologie na životní prostředí. Byla vyvinuta a zároveň patentována nová a perspektivní biotechnologická metoda, kdy za použití enzymu dochází k získávání kolagenních produktů z širokého spektra surovin, které jsou běžně ve velkém množství dostupné, a které nejsou v současnosti ve zpracovatelských společnostech zabývajících se výrobou kolagenních produktů efektivně využívány. Želatiny a hydrolyzáty takto získané byly podrobeny zkoumání charakteristiky, složení a technologickým vlastnostem, které přenášejí na potraviny a kosmetické přípravky. V rámci provedených experimentů byly získané kolagenní produkty do těchto matric aplikovány.
ISBN: | 978-80-7678-352-2 |
EAN: | 9788076783522 |
Počet stran |
82 stran |
Datum vydání |
15. 09. 2025 |
Pořadí vydání |
První |
Jazyk |
český |
Vazba |
měkké desky, lepená brožura oříznutá po třech stranách |
Autor: |
Robert Gál |
Nakladatelství |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
Tématická skupina |
999 - nezařazeno |
| Neprodejná publikace. Publikaci je možné poptávat zde: Určeno pro potřeby UTB ve Zlíně |