Cílem předkládané práce je optimalizace přípravy vícenásobných emulzí,
posouzení vlivu vybraných procesních parametrů (teplota přípravy a aplikace
vysokorychlostní homogenizace) a surovinové skladby na funkční vlastnosti
jednoduchých a vícenásobných emulzí.
Práce je zaměřena na výrobu modelových vzorků vícenásobných emulzí
s enkapsulovaným kurkuminem. Jednotlivé emulze se lišily použitým olejem
(olivový, slunečnicový, dýňový, lněný a kokosový) ve vnější fázi. K popsání
vlastností jednotlivých emulzí byly sledovány fyzikálně-chemické vlastnosti
(index krémování, stability emulze, mrznoucí vody, enkapsulační účinnost,
reologické vlastnosti) a také proběhla vizualizace emulzí pomocí konfokální
laserové mikroskopie. Dalším sledovacím parametrem byla stravitelnost
jednoduchých i vícenásobných emulzí in vitro dvoukrokovým postupem
(simulace trávení v žaludku a simulace trávení v tenkém střevě). Studována byla
také stravitelnost vzorků kurkumy, v práškové formě i v čerstvém kořenu. Také
byla provedena analýza jednotlivých kurkuminoidů ve standardu kurkuminu
metodou diferenční skenovací kalorimetrie a pomocí kapalinové chromatografie.
Z výsledků práce vyplývá, že stabilitu vícenásobných emulzí silně ovlivňuje
teplota přípravy i proces homogenizace. Poměr olejové a vodné fáze nemá na
stabilitu emulze zásadní vliv, ale mění se viskoelastické vlastnosti připravených
vzorků. Použitý druh oleje má vliv na stabilitu emulzí, což zřejmě souvisí
s poměrem nasycených a nenasycených mastných kyselin v olejích. Stravitelnost
kurkuminu se u jednoduchých a vícenásobných emulzí výrazně lišila. Jednoduchá
emulze se při kontaktu s žaludečními šťávami rychle rozpadá a dochází
k degradaci kurkuminu, zatímco vícenásobné emulze poskytnou kurkuminu lepší
ochranu před degradací a kurkumin se z větší části uvolní až v tenkém střevě. U
analýzy stravitelnosti kurkumových prášků bylo zjištěno, že čerstvá kurkuma je
stravitelnější než práškové vzorky.
| ISBN: | 978-80-7678-281-5 |
| EAN: | 9788076782815 |
| Počet stran |
48 stran |
| Datum vydání |
21. 10. 2024 |
| Pořadí vydání |
První |
| Jazyk |
český |
| Vazba |
e-kniha - pdf |
| Autor: |
Kristýna Opustilová |
| Nakladatelství |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
| Tématická skupina |
999 - nezařazeno |
| Neprodejná publikace. Publikaci je možné poptávat zde: Volně dostupné na http://hdl.handle.net/10563/56787 |