Tato práce se zaměřuje na analýzu a praktické využití soudečkových nástrojů
při obrábění, s důrazem na jejich specifické vlastnosti a výhody ale i nevýhody,
které to přináší. Hlavní důraz je kladen na zkoumání vlivu řezných podmínek na
silové zatížení a kvalitu obráběných povrchů. Tyto parametry byly analyzovány
z hlediska jejich vlivu na efektivitu procesu, kvalitu výsledného produktu a
možnosti optimalizace.
V úvodních kapitolách jsou představeny základní principy obrábění volných
ploch, zahrnující charakteristiky obrobků, používané nástroje a strategie
frézování. Pozornost je věnována i popsání geometrických a funkčních vlastností
soudečkových fréz a jejich vlivu na proces obrábění. Součástí teoretické části je
také přehled aktuálního výzkumu v oblasti obrábění volných ploch. Tento přehled
zahrnuje analýzu aktuální literatury a vědeckých článků, které se věnují
specifickým výzvám a přínosům při nasazení soudečkových nástrojů. Rešerše
byla provedena za účelem identifikace nejnovějších trendů, metodologií a inovací
v současném výzkumu, což poskytuje pevný základ pro zhodnocení aktuálního
stavu technologií a určení směrů pro výzkum, který bude představen v této práci.
Experimentální část práce obsahuje popis návrhu a metodiky měření, podrobné
výsledky měření, která byla provedena během obrábění volných ploch s využitím
dvou typů soudečkových nástrojů. V těchto experimentech byly systematicky
variovány řezné podmínky, konkrétně posuv na zub a přídavek na obrobení. Část
práce je věnována i zkoumání vlivu dalších parametrů, které je možné variovat
pro dosažení požadovaných výsledků. Cílem je stanovit závislosti těchto
proměnných na výsledcích řezných sil a parametrech drsnosti. Měření tak
zahrnovala sledování řezných sil v průběhu obrábění a hodnocení výsledné
charakteristiky povrchu. Cílem bylo získat komplexní a mezi sebou srovnatelné
informace o chování nástroje při frézování za různých podmínek. Výsledky
experimentů umožnily identifikovat klíčové faktory ovlivňující efektivitu
obrábění a zároveň poskytly praktická doporučení pro zlepšení procesů.
| ISBN: | 978-80-7678-341-6 |
| EAN: | 9788076783416 |
| Počet stran |
60 stran |
| Datum vydání |
19. 06. 2025 |
| Pořadí vydání |
První |
| Jazyk |
český |
| Vazba |
e-kniha - pdf |
| Autor: |
Cyril Hořava |
| Nakladatelství |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
| Tématická skupina |
999 - nezařazeno |
| Neprodejná publikace. Publikaci je možné poptávat zde: Volně dostupné na http://hdl.handle.net/10563/56882 |