V současné době dochází k neustále se zvyšujícím nárokům konzumentů na
kvalitu, nutriční složení a široký sortiment potravin, včetně ovoce. Zvedá se tak
poptávka po minoritních, nových druzích ovoce. Řadí se sem druhy, které
nejsou v naší společnosti příliš známé, nebo druhy, které se s vývojem
zemědělské výroby dostaly v minulých desetiletích do pozadí. Tyto netradiční
druhy jsou cenným zdrojem bioaktivních látek často s vyšším obsahem než
u tradičních druhů ovoce. Toto umožňuje vstup netradičním druhům ovoce na
český trh, jakožto zajímavé komodity, která by mohla uspokojit vysoké nároky
konzumentů. Další výhodou je jejich vysoká přizpůsobivost a nenáročnost na
podmínky prostředí, široká druhová rozmanitost a různé způsoby zpracování
a využití v potravinářství, farmacii a dalších odvětvích.
Disertační práce se zabývá stanovením vybraných biologicky aktivních látek
a posouzení vzájemných korelací mezi obsahem biologicky aktivních látek ve
vzorcích netradičních plodů v závislosti na rozdílných odrůdách, lokalitách a na
době skladování.
| ISBN: | 978-80-7454-910-6 |
| EAN: | 9788074549106 |
| Počet stran |
82 stran |
| Datum vydání |
15. 04. 2020 |
| Pořadí vydání |
1. |
| Jazyk |
český |
| Vazba |
e-kniha - pdf |
| Autor: |
Irena Sytařová |
| Nakladatelství |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
| Tématická skupina |
999 - nezařazeno |
| Neprodejná publikace. Publikaci je možné poptávat zde: Volně dostupné na http://hdl.handle.net/10563/45900 |