Tato práce předkládá možnosti využití několika kategorií malých organických molekul přírodního původu v potravinách a obalech potravin, konkrétně organických kyselin a jejich derivátů, esenciálních olejů a fenolických látek. V první části práce byla studována mikrobiologická kvalita potravin živočišného i rostlinného původu. Mikrobiota potravin živočišného původu může obsahovat patogenní bakterie včetně Escherichia coli. Kyselina mléčná v kombinaci se sorbanem draselným byla úspěšně použita k postřiku chlazeného kuřecího masa, což způsobilo značné snížení kontaminující mikrobioty a byla zvýšena mikrobiologická bezpečnost. Kromě nebezpečí alimentární nákazy mohou přítomné bakterie přispívat k šíření genů antibiotické rezistence. Monolaurin byl inkorporován do vysoce smáčivé nanovlákenné membrány pro filtraci vody, kde kromě zvýšené permeability působí antimikrobiálně a antiadhezivně. Druhou oblastí, kterou se tato práce zabývá, jsou kompozitní systémy pro obaly potravin. Ty jsou navrhovány a testovány za účelem kontrolovaného postupného uvolňování aktivní látky na povrch potraviny, kde snížují množství nežádoucí mikrobioty, a tím prodlouží použitelnost potraviny. Velmi úspěšně byly využity esenciální oleje z tymiánu a oregana k zajištění antimikrobiálního účinku připravených roztoků a filmů založených na zeinu a chitosanu. Antibiofilmovou aktivitu prokázaly i jednotlivé polyfenolické složky, a to zejména tymol a eugenol. Jedinečná kombinace eugenolu a amfifilního monoacylglycerolu poskytla vysoce flexibilní zeinové filmy se zlepšenými bariérovými vlastnostmi a inhibičním účinkem proti spektru mikroorganizmů. Připravené filmy na bázi zeinu a chitosanu tak mohou sloužit jako udržitelné aktivní obaly potravin. Výsledky této práce přispěly k rozvoji inovativních technologií a přístupů pro ochranu potravin před mikrobiálními riziky.
			
						| ISBN: | 978-80-7678-185-6 | 
						| EAN: | 9788076781856 | 
				
					| Počet stran | 
					46 stran | 
				
				
					| Datum vydání | 
					18. 09. 2023 | 
				
				
					| Pořadí vydání | 
					První | 
				
				
					| Jazyk | 
					český | 
				
				
					| Vazba | 
					měkké desky, lepená brožura oříznutá po třech stranách | 
				
					
							| Autor: | 
						Magda Janalíková | 
					
				
					| Nakladatelství | 
					Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně | 
				
				
				
					| Tématická skupina | 
					999 - nezařazeno | 
				
					 | Neprodejná publikace. Publikaci je možné poptávat zde: Určeno pro potřeby UTB bve Zlíně |