Spojení: +420 272 660 644
Registrace Přihlásit se


Zapomenuté heslo

Využití biotechnologicky získaných želatin pro potravinářské a lékařské aplikace

Předložená práce se zabývá možnostmi aplikace želatin připravených biochemickým způsobem z kuřecího kolagenu z nevyužitých vedlejších tkání. V práci je nejprve popsána stavba a složení samotného kolagenu, jeho vlastnosti a použití v různých průmyslových odvětvích. Hlavní cíl práce se zaměřuje na aplikaci kuřecích želatin při přípravě povlaků, filmů a vláken. Jsou uvedeny postupy jejich laboratorní přípravy a adjustace jejich vlastností (síťování, plastifikace). Metodická část popisuje postup extrakce želatiny z vybraných nevyužitých kuřecích tkání bohatých na kolagen biotechnologickou metodou opracováním proteolytickým enzymem. Dále uvádí konkrétní podmínky zpracování želatinových roztoků na povlaky (máčením), filmy (litím) a vláken (odstředivé zvlákňování) a metody testování vzniklých materiálů. Výsledková a diskusní část pak prezentuje konkrétní výsledky testování vlastností materiálů připravených z této želatiny.
ISBN:978-80-7678-332-4
EAN:9788076783324
Počet stran 62 stran
Datum vydání 10. 06. 2025
Pořadí vydání První
Jazyk český
Autor: Jakub Martinek
Nakladatelství Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
Tématická skupina 999 - nezařazeno
Neprodejná publikace. Publikaci je možné poptávat zde: Volně dostupné na http://hdl.handle.net/10563/56857
Při poskytování služeb nám pomáhají cookies. Používáním webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace