Cílem předložené dizertační práce bylo zabývat se problematikou vzniku
a výskytu biogenních aminů ve vybraných skupinách přírodních sýrů. Navzdory
tomu, že biogenní aminy mohou plnit v nízkých koncentracích u řady
mikroorganizmů, rostlin i živočichů významné fyziologické funkce, příjem
vyšších koncentrací biogenních aminů může mít negativní vliv na konzumentovo
zdraví. Sýry představují vhodné prostředí pro vznik a výskyt vyšších koncentrací
biogenních aminů, neboť řada mikroorganizmů využívajících se při výrobě sýrů
jako zákysové mikroorganizmy vykazují značnou pozitivní dekarboxylázovou
aktivitu.
V praktické části byl sledován obsah biogenních aminů v přírodních sýrech,
přičemž vzorky byly odebírány v různých fázích technologického procesu
výroby. Následně byla zkoumána míra schopnosti produkovat biogenní aminy
mikroorganizmy, které byly z těchto sýrů izolovány a identifikovány.
Dekarboxylázová aktivita vybraných kmenů byla zkoumána v reálném systému
přírodního sýru holandského typu, který byl vyroben laboratorně. Hodnoty všech
sledovaných biogenních aminů byly srovnávány s kontrolními modelovými
vzorky sýrů, tedy sýry bez přídavku sledovaného dekarboxyláza pozitivního
kmene.
ISBN: | 978-80-7454-785-0 |
EAN: | 9788074547850 |
Počet stran |
56 stran |
Datum vydání |
06. 11. 2018 |
Pořadí vydání |
První |
Jazyk |
český |
Vazba |
e-kniha - pdf |
Autor: |
Radka Flasarová |
Nakladatelství |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
Tématická skupina |
5 - Technické vědy |
| Neprodejná publikace. Publikaci je možné poptávat zde: Vydáno elektronicky - volně dostupné na http://hdl.handle.net/10563/43722 |