Všeobecná část knihy je zaměřena na historii používání jedlých květů, jejich charakteristiku, včetně látkového složení a zdravotní nezávadnosti. Jsou popsány podmínky komerčního pěstování, odolnost proti chorobám a škůdcům, podmínky skladování a způsoby použití jedlých květů v gastronomii. Ve speciální je popsáno a dokumentováno fotografiemi 40 rodů rostlin. Kromě podrobné morfologické charakteristiky jsou uvedeny původní výsledky laboratorního hodnocení o obsahu kyseliny L-askorbové (AA), celkového obsahu flavonoidů (TFC), celkového obsahu fenolů (TPC), celkové antioxidační aktivity (TAC) a také obsahu dusičnanů. U vybraných druhů i obsah saponinů a kyseliny šťavelové. V závěru knihy je uveden kalendář sběru rostlin, celkový přehled o zastoupení látek v hodnocených rodech, originální postupy úprav a použití jedlých květů.
| ISBN: | 978-80-7509-751-4 |
| EAN: | 9788075097514 |
| Počet stran |
176 stran |
| Rozměr |
180x255 mm |
| Datum vydání |
31. 12. 2020 |
| Pořadí vydání |
1. |
| Jazyk |
český |
| Vazba |
pevné desky, papírový potah (eventuálně s laminem), bez přebalu |
| Autor: |
Jarmila Neugebauerová |
| Autor: |
Jiří Mlček |
| Autor: |
Robert Pokluda |
| Autor: |
Tereza Muchová |
| Nakladatelství |
Mendelova univerzita v Brně |
| Tématická skupina |
4 - Zemědělství |
| Neprodejná publikace. |