Všeobecná část knihy je zaměřena na historii používání jedlých květů, jejich charakteristiku, včetně látkového složení a zdravotní nezávadnosti. Jsou popsány podmínky komerčního pěstování, odolnost proti chorobám a škůdcům, podmínky skladování a způsoby použití jedlých květů v gastronomii. Ve speciální je popsáno a dokumentováno fotografiemi 40 rodů rostlin. Kromě podrobné morfologické charakteristiky jsou uvedeny původní výsledky laboratorního hodnocení o obsahu kyseliny L-askorbové (AA), celkového obsahu flavonoidů (TFC), celkového obsahu fenolů (TPC), celkové antioxidační aktivity (TAC) a také obsahu dusičnanů. U vybraných druhů i obsah saponinů a kyseliny šťavelové. V závěru knihy je uveden kalendář sběru rostlin, celkový přehled o zastoupení látek v hodnocených rodech, originální postupy úprav a použití jedlých květů.
ISBN: | 978-80-7509-751-4 |
EAN: | 9788075097514 |
Počet stran |
176 stran |
Rozměr |
180x255 mm |
Datum vydání |
31. 12. 2020 |
Pořadí vydání |
1. |
Jazyk |
český |
Vazba |
pevné desky, papírový potah (eventuálně s laminem), bez přebalu |
Autor: |
Jarmila Neugebauerová |
Autor: |
Jiří Mlček |
Autor: |
Robert Pokluda |
Autor: |
Tereza Muchová |
Nakladatelství |
Mendelova univerzita v Brně |
Tématická skupina |
4 - Zemědělství |
| Neprodejná publikace. |